Funshop: Pauza de Joacă a Profesorilor

Pauza-de-Joacă-a-Profesorilor

Funshop: Pauza de Joacă a Profesorilor

Teambuilding in – house: momente de conectare emoţională a echipei şi de relaxare

Oricât ar părea de surprinzător, joaca şi jocurile de relaxare sunt foarte importante nu doar pentru echilibrul psihic al copiilor, dar şi al adulţilor, iar aceştia ar trebui să îşi treacă în program ore special dedicate pentru practicarea lor.

Bineînţeles că aici nu facem referire la jocurile specifice primilor ani de viaţă, cu păpuşi, jucării de plus sau maşinuţe, ci despre alte activităţi antrenante, care ne ajută să reducem stres-ul şi să redobândim echilibrul emoţional, atât de solicitat la catedră, în interacţiunea cu copiii. Jocurile dezvoltă creativitatea, ingeniozitatea, imaginaţia, atât în cazul copiilor, cât şi al adulţilor. Confruntarea cu probleme de rezolvat ne pune tuturor mintea la încercare, indiferent de vârstă, şi ne ajută să ne dezvoltăm abilităţi latente, simţul umorului, spiritul de observaţie. Iar pentru adulţi, orice redirecţionare a gândurilor este relaxantă, ajutându-i să se mai elibereze de stres.

Este ceea ce s-a descoperit şi printr-un studiu pe sute de persoane asupra condiţiilor psihologice care favorizează munca. Cei care se joacă par mai fericiţi, reuşesc să se concentreze mult mai bine şi sunt mai productivi decât ceilalţi. Individual sau colectiv, jocul, prin însăşi esenţa lui, scapă de rigorile vieţii sociale banale. Le permite adulţilor să iasă din cotidian pentru a intra momentan şi total într-un cadru ludic.

De asemenea, relaxându-ne şi eliberându-ne de stres, reducem şi nivelul unor hormoni care se acumulează în noi, de genul cortizolului, care sunt în strânsă legătură cu slăbirea sistemului nostru imunitar şi apariţia bolilor de inimă.

În psihologie termenul de joc este atribuit unui şir de activităţi voluntare, intrinsec corelate cu plăcerea, bucuria şi recreerea. Jocul este privit ca o reprezentare simbolică, alături de limbaj şi desen, având numeroase beneficii:

  1. Psihologice – jocul antrenează atenţia, gândirea, limbajul, imaginaţia;
  2. Educative – în joc, se asimilează experienţă, conduite, informaţii;
  3. Sociale – jocul dezvoltă relaţiile interpersonale;
  4. Fizice – jocul antrenează şi dezvoltă abilităţile fizice ale unei persoane

Joaca este deopotrivă o formă de deconectare dar şi de stimulare. Prin joc, asemenea copiilor, adulţii îşi pot hrăni imaginaţia, creativitatea, abilităţile de rezolvare a problemelor dar mai ales starea de bine.

Pentru adulţi, joaca este o modalitate excelentă de a lua o pauză de la sarcinile de lucru, angajamente, şi de a socializa într-un mod liber şi creativ. Aceasta nu trebuie să se desfăşoare cu un scop anume, ci pur şi simplu de plăcere. Joaca poate contribui la bucuria vieţii, la eliberarea de stres şi la o mai bună conectare cu oamenii din jurul nostru.

Iată ce beneficii ai dacă te joci mai des:

Te eliberezi de stres: datorită faptului că joacă este distractivă, în corp se declanşează producţia de endorfine, hormonii stării de bine.

Stimulezi creativitatea: copiii învaţă cel mai simplu prin intermediul jocului. Acelaşi principiu se aplică şi în cazul adulţilor. Putem învăţa lucruri noi apelând la joc sau putem identifica soluţii creative pentru problemele noastre.

Îţi dezvolţi şi îmbunătăţeşti aptitudinile de socializare: aptitudinile sociale sunt învăţate atunci când în timpul jocului trebuie să dăm sau să primim. În copilărie, în timpul jocului, copiii învaţă comunicarea verbală, nonverbala, ce înseamnă limitele, cooperarea şi munca de echipă. La maturitate, rafinăm aceste deprinderi.

Primeşti un plus de energie:  Bernard Shaw spune că „nu ne oprim din joacă pentru că îmbătrânim; ci îmbătrânim pentru că uităm să ne mai jucăm”.

Concluzia este evidentă: să retinem, jocurile au un rol extrem de important în viaţa noastră. În primul rând, pentru că în timpul petrecut alături de cei la fel ca noi, nivelul de dopamină şi serotonină din organism creşte, ceea ce ne face mai calmi, mai liniştiţi, mai plăcuţi si mai eficienti.

Metode de lucru folosite în funshop: activităţi experienţiale ludice 100%

Grup de lucru: 25-30 persoane

Durata: 90 – 120 minute

Foto credit www.pexels.com

Pop-up-2020-Ghid-Invinge-Anxietatea